Brownie z kaszy jaglanej

To ciasto jest zaskakująco pyszne! Próbowałam już wcześniej upiec ciasto ‘rafaello’ z kaszy jaglanej i byłam mocno zawiedziona – było niezbyt smaczne, co trochę spowodowało pewne wątpliwości, czy w ogóle powinnam jeszcze raz brać się za jaglane wypieki.

Jednak chęć na ciasto, które jednocześnie nie zrujnuje mojej diety wygrała i mimo obaw upiekłam, tym razem czekoladowego placka.

Składniki ciasto:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3/4 – 1 szklanka ksylitolu, albo cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • Posiekane orzechy do ozdoby
Składniki polewa fit:
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao ( lub karobu)
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie ciasto:
  1. Kaszę jaglaną przygotować do ugotowania: wypłukać kilkakrotnie pod ciepłą wodą, odcedzić.
  2. Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Gotować na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Nastepnie przestudzić. Zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego ‘budyniu’ jaglanego.
  3. Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników.
  4. Formę na ciasto wyłozyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wykonanie polewa:
  1. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Kiedy ciasto wystygnie polać polewą czekoladową,ozdboić orzechami.

Smacznego!

1-DSC_0006

1-DSC_0008

1-DSC_0022

(Visited 48 times, 1 visits today)

Może ci się to spodobać: