Dlaczego jest tak mało fanów yerba mate?

Ostatnio na Instagramie pokazałam fotkę z herbatą Yerba Mate. Zapytałam kto ją piję, ale chyba nie ma wśród osób obserwujących moje Instakadry zbyt wielu fanów.
Dlaczego yerba mate nie jest taka popularna? Moim zdaniem wynika to z faktu, że ma bardzo mocny, wyraźny, a nawet gorzki smak.

foto yerab mate

Dlatego tak ważne jest parzenie. Zanim jednak przejdę do parzenia przedstawię kilka faktów:

  • yerba mate to suszone liście pozyskiwane z ostrokrzewu paragwajskiego
  • szczególnie ceniona jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Chile, Boliwii czy Brazylii
  • yerbe parzy się w specjalnym naczynku: może to być tykwa (naczynko z suszonego owocu tykwy), drewniane (najczęściej z drzewa palo sano), bądź ceramiczne
  • bomibilla to specjalna „rurka” do picia yerby
  • można kupić yerba mate klasyczne, owocowe, z ziołami, a nawet instant
  • ma działanie pobudzające, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne.
  • najważniejsze właściwości zdrowotne: jest przeciwutleniaczem (antyoksydantem), zapobiega otyłości, wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), działa przeciwzapalnie
  • Picia yerba mate nie zaleca się osobom z chorobami wrzodowymi i kobietom w ciąży

Parzenie:

  1. Woda zimna i zmrożona ➺ yerba będzie miała delikatny smak, orzeźwi nas, ochłodzi i lekko pobudzi. Tak przygotowany napój nosi nazwę terrere
  2. 30-40*C ➺ delikatny smak z niewielką dawką kofeiny
  3. 50-60*C ➺ mocniejszy smak, więcej kofeiny, ale nadal można wypić pod wieczór
  4. 70-80*C ➺ tradycyjna yerba mate, solidna dawka kofeiny i mocny gorzkawy smak – dlatego lepiej nie parzyć takiej yerby osobom, które dopiero zaczynają przygodę z piciem yerby
  5. 90*C ➺ w tej temperaturze yerba parzy się bardzo szybko, dlatego maksymalnie do minuty parzymy,a następnie przelewamy napar przez sito
  6. 100*C ➺ nie poleca się parzenia w tej temperaturze, zostawmy ten sposób zaawansowanym fanom; po pierwsze parzenie trwa dosłownie kilka sekund, yerba ma mocny smak, a ponadto metalowa bomibilla może poparzyć nam język

Mam nadzieję, że wyjaśniłam nieco jak parzyć yerbę, przy okazji, czy Wy wiecie, że Marek ma Facebook Fanpage dotyczący yerby? Zapraszam TUTAJ


Jeśli spodobał ci się ten wpis – udostępnij go swoim znajomym, może nie potrafią przekonać się do yerba mate, pomożesz im!

(Visited 27 times, 1 visits today)

Może ci się to spodobać:

  • Miałem kiedyś okazję spróbować yerba mate i rozczarowałem się. Zapach i smak miała dosłownie jak zaparzone siano. Rozczarowałem się. Nie wiem czy yerba mate generalnie tak smakuje czy to kwestia danego gatunku?

  • Marta Morawska

    Lubie yerba mate, stosuje ja zamiennie z veroni energy. Bardzo często rano by sie pobudzic. Veroni energy to woda z dodatkiem kofeiny 🙂 ale nie zawiera węglowodanów, dzieki temu ma 0 kcal. co dla mnie jest bardzo istotne.