Fantastycznie czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Czy można upiec czekoladowe ciasto bez mąki i jedząc je nie mieć wyrzutów sumienia? TAK! Na blogu Zdrowe jest czadowe znalazłam prosty, smaczny i zaskakujący przepis na czekoladowe brownie.

Zrobiłam je od razu!

Składniki ciasto:

  • 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu)
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki kakao (lub karobu)
  • 2 łyżki ksylitolu (może być też miód)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki polewa:

  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao ( lub karobu)
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie ciasto:

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Ciasto musi być naprawdę gładkie, bez grudek. Ja zrobiłam to w maszynie Silvercest Mounsier Cuisine, ale ręczny blender też się nadaje.
  2. Ciasto wlewamy do keksówki. Nie urośnie za bardzo, więc każda mniejsza forma do ciasta jest odpowiednia.
  3. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 40-50 minut, lub do suchego patyczka.

Przygotowanie polewa:

  1. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Ostudzone ciasto polewamy polewą, oraz możemy posypać cukrem pudrem (z ksylitolu) lub wiórkami kokosowymi, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki i gotowe.  Smacznego!

PS. Dałam ciasto do spróbowania Markowi, powiedziałam, że jest bez grama mąki, dopiero jak zjadł to przyznałam, że głównym składnikiem jest czerwona fasolka. Nie uwierzył i poprosił o dokładkę!

PS2. Jeden kawałek ciasta (czyli 1/8 część) to jedynie ok. 125 kcal.

1-DSC_0048

 

(Visited 105 times, 1 visits today)

Może ci się to spodobać:

  • Ależ przepięknie wyszło! Mam nadzieję, że równie pięknie smakowało! Pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Ciasto wyszło ekstra! 🙂 Ogromnie się cieszę, że trafiłam na twojego bloga i twój przepis 🙂 Jeszcze żadna zdrowa słodkość nie zastąpiła mi prawdziwego ciasta jak twoje brownie 🙂