Pizza z patelni

dsc_0005

Przepis na prostą, szybką i zdrową pizzę

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej (ale żeby pizza była zdrowsza, to lepiej użyć mąki np. pełnoziarnistej, ja użyłam mąki owsianej)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub jakichkolwiek innych ziół, które mamy w domu – bazylia, oregano etc)
  • 2 łyżki oleju do ciasta (ja użyłam z pestek z winogron)
  • 2 łyżki oleju do smażenia (ja użyłam kokosowego)

Dodatki
Wszystko to, co mamy akurat w lodówce i nadaje się na pizzę, u nas były dwie pizze:
Zolty ser, wędlina, sos pomidorowy, pomidory, papryka, zioła, podsmażony por
Mozarella i trochę żółtego sera, oliwki, sos pomidorowy, pomidorki cherry, papryka, zioła, wędlina.

Przygotowanie:
  1. Do mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką. Podsypujemy nieco mąką i przez chwilę wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilka minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch: kroimy w kosteczkę wędlinę, paprykę w paski etc.
  3. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju (ok. 2 łyżki) i układamy ciasto (ja ciasto rozwałkowałam i to był najlepszy sposób) Następnie przez około 4 minuty podsmażamy.
  4. Gdy spód się zarumieni, przekładamy go na drugą stronę. Wylewamy sos pomidorowy, posypujemy go ziołami i układamy nasze dodatki. Zmniejszamy ogień – przykrywamy patelnię pokrywką. Po około 10-15 minutach pizza powinna być gotowa – należy sprawdzać, czy ciasto nie jest surowe.

Moja rada: w oryginalnym przepisie to ciasto ma wystarczyć na dwie pizze, ale moim zdaniem lepiej zrobić 3 na cieńszym cieście.
Smacznego!

dsc_0014

dsc_0007

dsc_0003


Podoba ci się przepis? Udostępnij go swoim znajomym – będzie mi bardzo miło jak ten przepis pójdzie w świat 🙂

(Visited 17 times, 1 visits today)

Może ci się to spodobać: