Snickersy z masła orzechowego

Wegańskie Snickersy znalazłam na blogu Tettisheri i robiłam je równocześnie z batonikami Bounty (przepis TUTAJ). Wyszły ekstra! Nie smakują tak jak Snickersy, ale są bardzo smaczne. Ignaś się nimi zajadał, więc na pewno będę je regularnie robić 🙂

Składniki:

Spód:

  • 140g mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka (według uznania,ja użyłam owsianego)
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Topping:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • orzechy

Polewa:

  • 1/4 margaryny
  • kopiasta łyżka kakao
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód wymieszaj łyżką.
  2. Wyłóż folią aluminiową prostokątne pudełko i umieść w nim ‘ciasto’ na spód. Włóż pudełko na 2 godziny do zamrażalnika.
  3. Wyjmij batony i posmaruj je 3 łyżkami masła, następnie wstaw ponownie do zamrażalnika do stężenia.
  4. Polewa: wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku. Jeśli polewa jest za gęsta, dodajemy wodę, a jeśli za rzadka to cukru.
  5. Polej według uznania czekoladą ciasto, posyp pokruszonymi orzechami i włóż do lodówki na około godzinę.
  6. Wyjmij ciasto z pojemnika i pokrój na batoniki.

Dodatkowe informacje:

Polewy czekoladowej będzie zdecydowanie za dużo na te batoniki! W wersji fit najlepiej skorzystać z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

 

batoniki-snickers-fit-wicher-w-mediach

batoniki-snickers-wicher-w-mediach


Social Media: YouTube | Instagram | Facebook – przyłącz się!

(Visited 24 times, 1 visits today)

Może ci się to spodobać: