Zdrowa wersja Rafaello

1-DSC_0029

O kokosowych kuleczkach z kaszy jaglanej słyszałam już dawno, ale jakoś nie byłam przekonana, że kasza może mi w jakikolwiek sposób zastąpić ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Jakże się myliłam! Kulki zrobiłam na razie dwa razy, ale przepis będę jeszcze modyfikować pod swój smak!

Składniki:
  • 40 g suchej kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • migdały całe
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych + do obtoczenia*
Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Kaszę należy często mieszać, w razie potrzeby można dodać więcej mleka lub wody.
  2. Kiedy kasza jaglana będzie miękka dodajemy po 1 łyżeczce masła, miodu i wiórków kokosowych, dokładnie mieszamy i odstawiamy aby kasza nieco przestygła. Przykrywamy masę pokrywką, aby kasza wchłonęła jak najwięcej mleka.
  3. Migdały zalewamy gorącą wodą i po około 15 minutach z łatwością obieramy ze skórki.
  4. Jak kasza jaglana będzie letnia, to dopiero wtedy formujemy kuleczki. *Uwaga: robiąc te kuleczki na tym etapie dodawałam więcej wiórków kokosowych, ponieważ masa była zbyt rzadka.
  5. Kuleczki obtaczamy w wiórkach, układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.

Moje wariacje: 

  • do części masy dodałam cynamon
  • zamiast masła użyłam oleju kokosowego
  • część kuleczek obtoczyłam w drobno posiekanych orzechach
  • do części masy dodałam kawę inkę
  • można dodać kroplę aromatu migdałowego
  • zamiast zwykłego mleka, można użyć mleko roślinne (np. sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane w takich samych proporcjach), a także mleczko kokosowe z puszki
  • żeby były bardziej słodkie można dodać ksylitol

1-DSC_00451-DSC_0027

(Visited 56 times, 1 visits today)

Może ci się to spodobać: